Ciasto to jest niesamowicie delikatne. Nie jest ani mdłe, ani za słodkie. Na Nowy Rok w sam raz ;)
Składa się oczywiście z paru części, ale nie jest to skomplikowane.
Biszkopt orzechowy:
4 jaja
5 dag mielonych orzechów włoskich
8 dag cukru kryształu
5 dag maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Potem powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem. Na końcu dodajemy orzechy. Pieczemy ok 30minut w 180C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na pół.
Biszkopt kokosowy
6 białek
1/2 szkl. cukru
15 dag wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy przez ok.30 minut w 180C.
Krem brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
1 kostka margaryny
6 żółtek
1/2 op. budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżka cukru
Odlewamy sok. Jeśli nie będzie całej szklanki dodajemy wodę. Gotujemy na tym budyń z dodatkiem mąki pszennej i łyżki cukru. Odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dostajemy budyń i ucieramy. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i mieszamy z kremem.
Przełożenie: biszkopt orzechowy-krem-biszkopt kokosowy-krem-biszkopt orzechowy.
Można polać wierzch polewą czekoladową. Całość PYCHA!
niedziela, 28 grudnia 2014
Curry
Jeśli macie ochotę na trochę inne danie, szybkie, aromatyczne, pyszne :) Wypróbujcie ten przepis.
Potrzebujemy:
1 duża pierś
1 puszka brzoskwiń
3 łyżki curry
1 opakowanie dużego jogurtu naturalnego
2 l bulionu (może być z kostki)
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz do smaku
Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę i obsmażamy. Jogurt rozmieszać z sokiem z brzoskwiń z dodatkiem curry i kurkumy. Brzoskwinie pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na gotujący bulion razem z jogurtem. Dodać usmażone mięsko i gotować ok. 30 minut aż wszystko zgęstnieje. Doprawić do smaku. Podajemy z ryżem :) I gotowe.
Potrzebujemy:
1 duża pierś
1 puszka brzoskwiń
3 łyżki curry
1 opakowanie dużego jogurtu naturalnego
2 l bulionu (może być z kostki)
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz do smaku
Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę i obsmażamy. Jogurt rozmieszać z sokiem z brzoskwiń z dodatkiem curry i kurkumy. Brzoskwinie pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na gotujący bulion razem z jogurtem. Dodać usmażone mięsko i gotować ok. 30 minut aż wszystko zgęstnieje. Doprawić do smaku. Podajemy z ryżem :) I gotowe.
Torciki Piotrusia
W tym roku z powodów zdrowotnych nie uzupełniam bloga tak sukcesywnie jak wcześniej. Postaram się poprawić :)
Jak wcześniej zamieszczałam zdjęcia tortu mojego młodszego synka, starszy też miał swój w listopadzie:) .
Powyżej jest tort cytrusowy z konfiturą pomarańczową, a poniżej kopiec kreta z kretem.. :)
Jak wcześniej zamieszczałam zdjęcia tortu mojego młodszego synka, starszy też miał swój w listopadzie:) .
Powyżej jest tort cytrusowy z konfiturą pomarańczową, a poniżej kopiec kreta z kretem.. :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)