niedziela, 25 stycznia 2015

Faszerowane udźce kurczaka

To robiłam na Nowy Rok. Miałam ochotę na coś innego, ale nafaszerowanego. Pierś jest jak na mój gust za sucha, skrzydła jakieś malutkie to czemu nie udźce.

Potrzebujemy:
1 kg udźców kurczaka
10 dag mięsa mielonego z indyka
30 dag mięsa mielonego z łopatki
3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
sół, pieprz
parę wykałaczek
olej do smażenia

Udźce myjemy, osuszamy i pozbawimy kości :) najwięcej z tym zabawy. Jeśli widzimy że mięsko jest w którymś miejscu grubsze to delikatnie nacinamy, jakbyśmy chcieli go przedłużyć, cieńsze mięsko lepiej będzie się zwijać. Kurczaka solimy z każdej strony i pieprzymy.
Łączymy oba mięsa mielone z przyprawami i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku.
Na każdy udziec nakładamy trochę farszu i zwijamy mięsko. Spinamy wykałaczką. Tak przygotowane porcje smażymy po 5 minut na każdą stronę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dopiekamy przez godzinę pod przykryciem w 180C. I gotowe. Podałam z risotto z pieczarką i parmezanem. Niestety nie zrobiłam zdjęcia końcowego.

Chrupiące skrzydełka

Podrzucono mi ostatnio przepis na fantastyczne skrzydełeczka. Polecam na obiadek, są naprawdę super.
Potrzebujemy:
2kg skrzydełek kurczaka
1 1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki chilli pieprz cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
 Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy lotki i przekrajamy na dwie części. Przyprawiamy. Odstawiamy i robimy gęste Ciasto z:
2 jajek
1/2 łyżeczki soli
1/2 chilli pieprz cayenne
1 łyżeczki słodkiej papryki
1 szkl. mąki
1/2 szkl. mleka
Rozrabiamy gładkie, gęste ciasta (gęściejsze niż naleśnikowe).Wylewamy je do skrzydełek i całość mieszamy, żeby wszystkie skrzydełka były pokryte ciastem.

 W drugą miskę wsypujemy mąkę i obtaczamy skrzydła. Smażymy na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony na złoto. Ja smażyłam w woku :)
 Później odkładamy na ręcznik papierowy żeby trochę odciekł namiar tłuszczu. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Mniam.


Oponki

Nie pamiętam kiedy ostatnio je robiłam. Wracam do korzeni ;)
Z podanych proporcji wychodzi ich sporo
Potrzebujemy:
1/2 kg sera półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
3 jaja
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
1 łyżka spirytusu

Ser przeciskamy przez praskę i łączymy z miękką margaryną oraz resztą składników. Wyrabiamy na jednolitą masę.

 Posypujemy mąką stół i rozwałkowujemy porcję ciasta na grubość cm. Wycinamy szklanką krążki a w środku kieliszkiem małe kółeczka.
 Smażymy na wolnym ogniu na złoto z obu stron. Odsączmy na papierowych ręcznikach. Przekładamy na inny talerz i posypujemy cukrem pudrem. Mniam. Znikają z prędkością światła ;)