Ciasto półfrancuskie:
1/2 kg mąki
25dag schłodzonego masła
niecała szklanka śmietany 18%
cukier waniliowy
Mąkę przesiać, dodać do niej masło, cukier waniliowy i posiekać wszystko nożem. Dodajemy schłodzoną śmietanę i wszystko szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na godzinkę.
Odcinamy kawałek ciasta - resztę chowamy ponownie do lodówki.
Wałkujemy na grubość ok 3mm. Cieńsze szybko się spali ;) Tniemy na plastry mniej więcej 1,5cm i owijamy rurkę. Obtaczamy z jednej strony w cukrze. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 190C przez 15minut.
Gotowe i wystygnięte można nadziać kreme lub zostawić bez nadzienia. Też są dobre.
Ja krem zrobiłam oczywiście swój ulubiony z bitą śmietaną i mascarpone. Ale zrobiłam również wersję dla dorosłym.
Krem:
250g serka mascarpone
1 łyżka śmietany 18%
3 łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki cukru pudru
1 kieliszek spirytusu

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz