
Porcja na "dużą blachę":
6 jaj
1 3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. wody gazowanej
2 szkl. i 3 łyżki mąki
2,5 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
Żółtka ucieramy z cukrem, zmniejszamy obroty i dodajemy olej z wodą na przemian ze zmieszaną mąką z proszkiem i kakaem. Białka ubijamy i mieszamy z masą czekoladową. Pieczemy ok. 35minut w 175C.
Krem:
1 duża śmietana 18%
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4szkl. cukru pudru
1 kostka magaryny
Margarynę rozpuszczamy w garnku dodajemy do niej cukier i czekoladę. Jak się wszystko połączy odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie mieszamy ze śmietaną. Masa czekoladowa nie może być za ciepła, ponieważ śmietana może się zważyć. Trzeba również szybko wykładać krem na ciasto ponieważ szybko zastyga.
Ciasto kroimy na pół. 3/4 kremy kładziemy do środka, resztą smarujemy wierzch. I gotowe. Moje ma dekorację świąteczną - obecny klimat mnie natchnął ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz