Potrzebujemy:
1 jajo
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
1 średnia marchew
1 średnia pietruszka
1/2 selera
10cm białej części pora
1 łyżka octu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ziarnka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
1 do 11/2 szkl. wody
Kotlety przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Później je wystudzamy i panierujemy w jajku później w bułce tartej i smażymy na złoto. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w piórka. Zalewamy je wodą, solimy, pieprzymy, dodajemy ziele i listek. Tak dusimy ok 15 minut, albo do miękkości. Starte będą się szybciej gotowały. Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i na koniec ocet. Możemy go dodać trochę mniej, a później doprawić do smaku. Ugotowane warzywa przekładamy kotlecikami i gotowe :)
W ten sam sposób przygotowuje rybkę po grecku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz