Potrzebujemy:
ok 500g ulubionych filetów rybnych (+/ -)
mały słoik papryki marynowanej
mały słoik ogórka marynowanego
3 cebule
2 jaja
bułka do panierki
mąka do panierki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia.
Zalewa:
2 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
3 łyżki cukru
3 łyżki octu
1 słoik koncentratu pomidorowego
Wszystkie składniki na zalewę łączymy, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy oliwką, solimy i pieprzymy. Panierujemy najpierw w mące, później w jaju i na koniec w bułce tartej. Smażymy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, trochę solimu i pieprzymy. Smażymy na złoto. Odstawiamy do wystudzenia. Paprykę i ogórek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa (oczywiście razem z cebulą) łączmy razem.

Układamy warstwowo - trochę warzyw, rybka, warzywa, rybka... Na wierzchu mają być wrzywka. Całość zalewamy wcześnie przygotowaną zalewą.

To nie jest zupa pomidorowa, tylko rybka w zalewie. Płyn się trochę wchłonie i nie będzie taka płynna, ale smak jest nie powtarzalny. I tak samo jak z sałatką sledziową, wartą tę zrobić na dzień lub dwa przed podanie. Wszystkie smaki się ze sobą zmieszają i będzie pysznie.
Rybka po japońsku!
OdpowiedzUsuńJakby dodać kukurydzę i fasolkę było by już całkiem pożywne danie i spokojnie można by rzec, że po meksykańsku ;)
Usuń