2 kajzerki czerstwe
spora cebula
150 ml śmietany 12%
2 jaja surowe
2 jaja ugotowane na twardo
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich (zostawiałam trochę większe kawałki)
1/4 kostki masła
ok. szklanki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
Grzyby moczymy przez noc, później gotujemy i odcedzamy. Bułki rozrywamy na mniejsze kawałki i namaczamy ją w śmietanie. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim posiekaną cebulę. Jajka ugotowane na twardo kroimy w drobną kostkę. Bułkę, grzyby, cebulę przepuszczamy przez maszynkę i mieszamy z jajami na twardo, 2 żółtkami, solą, pieprzem i orzechami. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z masą. Na koniec dodajemy tyle bułki tartej, żeby dobrze się lepiły krokieciki. Całość obtaczamy jeszcze w bułce tartej i smażymy na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz