
Na duże naczynie żaroodporne potrzebujemy(wersja mięsna):
3 średniej wielkości cukienie
2 średnie cebule

70dag mięsa mielonego
olej do smażenie
sól, pieprz
trochę mąki
sos:
400g jogurtu naturalnego
1 szkl tłustego mleka
2 żółtka
sól, pieprz do smaku
słuszna łyżka ziół prowansalskich (wg uznania można więcej)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
Na wersję bez mięsa potrzebujemy (małe naczynie):
1 papryka czerwona
1 cebula
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w plastry
1 cukinia
Zaczynami od cukini, którą myjemy i kroimy w ok pół cm plastry. Solimy i odstawiamy na pół godziny, aż puści soki. Odcedzamy, oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoto po każdej stronie. Jeśli się okaże, że jest za mało słona, można oczywiście doprawić.
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę smażymy na oleju z odrobiną soli i pieprzu, aż się zeszkli. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przekładamy do cebuli. Smażymy tylko tyle żeby nie było surowe.
Pomidory kroimy w kostkę i delikatnie doprawiamy, można dodać trochę cukru jeśli są za kwaśne.
Do wysokiego naczynia wlewamy składniki na sos i mieszamy, aż się wszystko ze sobą połączy. Doprawiamy do smaku.

Z wersją bez mięsa podobnie, tylko z cebulą usmażyła paprykę. W naczyniu ułożyłam - cukinie - papryka z cebulą - pomidory - ziemniaki z cukienią. Całość również zalałam sosem i posypałam papryką.

Zapach ziół jaki rozszedł się po domu zwołał wszystkich głodomorków do kuchni :) Było smacznie, a co zostało znikło "w między czasie" ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz