Potrzebujemy (na blaszkę 26cm):
Ciasto:
440g mąki pszennej
kostka masła
4 jaja
440 g cukru
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka sody
łyżka octu
Ciasto:
440g mąki pszennej
kostka masła
4 jaja
440 g cukru
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka sody
łyżka octu
2 czerwone barwniki DrOetcera
350g maślanki
350g maślanki
Miękkie masło ucieramy z cukrem i dodajemy jajka oraz aromat. Zmniejszamy obroty
miksera i dolewamy maślankę zmieszaną z solą oraz przesianą mąkę z kakaem i barwniki. Na
koniec dodajemy ocet zmieszany z sodą. Ciasto
pieczemy ok 30minut w 180C. Odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie możemy przygotować kremik. A ten jest chyba ulubiony w mojej rodzince ;)
Krem:
500g serka mascarpone
700ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru (ew. więcej, do smaku)
borówki lub inne owoce to ułożenia w środek
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i powoli serek. Jak się to połączy to powolutku dolewamy alkohol. 2 kieliszki cytrynówki (możeby być spirytus).
Powinna jeszcze dodać, że miał być to RedVelvet, ale nie wyszedł spodziewany kolor. Mimo wszystko był pyszny.
Muszę jeszcze poćwiczyć dekoracje, ale chyba najgorzej nie jest ;)
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz