sobota, 1 lutego 2014

Zupa pieczarkowa

 
Za oknami zimno, śnieżnie - na rozgrzanie proponuje zupę. Może tym razem pieczarkową?
Potrzebujemy:
250g pieczarek
2l bulionu warzywnego
2 marchewki
10cm pora
1/4 selera
1 średnia pietruszka
5 ziemniaków
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
łyżka masła do obsmażenia pieczarek
parę kropel soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Warzywa(oprócz ziemniaka i pieczarek) myjemy, obieramy i kroimy. Zalewamy bulionem, dodajemy listek, ziele  i gotujemy ok 15minut. W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki. Przesmażamy je na łyże masła z sokiem z cytryny (zeby nie zrobiły się ciemne) i odrobiną soli.


Dodajemy do zupki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupki jak już pozostałe warzywa będą miękkawe. Doprawiamy do smaku i jak już ziemniaki będą się rozpadać zupka gotowa. Mniej więcej ok 40 minut gotowania całości. Można ją jeszcze zagęścić odrobiną mąki i dodać śmietankę, ale w tej lekkiej wersji jest również smaczna.


 Coś się dzieje, nie wiem czy wogóle widać zdjęcia czy nie chcą się załadować. Będę drążyć temat, bo zupka naprawdę apetycznie wygląda ;D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz