
Był dżemik to czemu nie sok? Na jesień idealny, ponieważ porzeczki bogate są w witaminę C. To już niestety wszystko co z mojego krzaczka zebrałam. Troszkę się pojadło, zrobiłam ciasto, dżem i sok. I koniec :(
Sposób przygotowania jest podobny jak dżemu.
1 kg porzeczki
ok 2 szkl. cukru
Owoce myjemy. Zasypujemy cukrem i porządnie rozdrabniamy. Ja posłużyłam się tłuczkiem do ziemniaków;) Odstawiamy na + / - 2 godzinki, żeby puściły sok. Po tym czasie gotujemy aż owoce się rozlecą. Przecedzamy przez sito, ponownie zagotowujemy i jeśli jest za mało słodki to możemy dosłodzić.

Gorący wlewamy do słoików lub butelek i odwracamy do góry dnem. Sok będzie gęsty, zawiesisty, ale to nie przeszkadza.Z kg owoców wyszło mi 0,75ml czystego soku. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz