wtorek, 14 października 2014

Faszerowana cukienia

Ostatnio bardzo zaniedbałam tego bloga, ale szczerze mówiąc nie miałam natchnienia. Skupiam się ostatnio głównie na wegetariańskich daniach. Oto kolejna propozycja - faszerowana cukinia. 
 
Proporcja na jedną osobę (1 cukienia):
1 duża cukinia 
mała cebulka
1 duży pomidor
1/2 fety
3 łyżki natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Cukinię myjemy, odcinamy piętki i wydrążamy w środku. Solimy i pieprzymy. Kroimy wydrążony środek i smażymy razem z posiekaną cebulką. Trochę solimy i pieprzymy (pamiętajmy, że później będziemy dodawać fetę). Dodajemy przeciśnięty czosnek. Odstawiamy. Pomidor i fetę kroimy w kostkę, natkę pietruszki szatkujemy i mieszamy. Dodajemy do tego obsmażoną cebulkę z cukinią.

 Faszerujemy tym cukinie. Można całość posypać jeszcze startym serem żółtym. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody i pieczemy cukienie przez 30 minut w 180C. I gotowe. Smacznego. Można również to danie zrobić dla mięsożerców, dodając do cebulki pokrojoną w kostkę wędlinkę (szynka, kiełbaska ...), a zamiast natki pietruszki można dodać zioła prowansalskie, bazylię lub tymianek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz