wtorek, 14 kwietnia 2015

Chleb mieszany na zakwasie z kminkiem

Ostatnio wpadłam w wir pieczenia chlebów. Kombinuje, dodaje, mieszam. Z różnym skutkiem, każdy smaczny :). Zanim podzielę się z Wami wszystkimi moimi przepisikami, wypróbujcie ten. Chodzą za mną białe chlebki na zakwasie.

Zaczyn:
125ml letniej wody
100g mąki pszennej 550
200g zakwasu żytniego

W dzień przed pieczeniem robimy rozczyn z mąki pszennej. Wszystkie składniki łaczymy, żeby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w miejsce bez przeciągów. Nie martwcie się jeśli nie wyrośnie wam po brzegi. Z tej mąki się to nie uda, ale tyle bąbelków wystarczy żeby chlebek wyrósł.

Ciasto chlebowe:
zaczyn z dnia poprzedniego
500g mąki żytniej pełnoziarnistej
200g mąki pszennej 550
3 łyżeczki soli
2 łyżki kminku
370ml letniej wody
masło do formy
płatki owsiane do posypania formy i na wierzch


Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy 5 minutek. Formujemy podłużny bochenek i wkładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej płatkami owsianymi. Skrapiamy wodą i posypujemy po wierzchu płatkami. Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Pieczemy chleb w 180C w termoobiegi na środkowym poziomie ok 60minut. Oczywiście ważne jest żeby do piekarnika wstawić pojemnik z wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz