niedziela, 13 kwietnia 2014

Klops

A to klopsik z jajeczkiem, ale jedzonko pycha. Do tego młoda kapustka i już czuje się wiosnę pełną piersią mimo, że za oknami zimno ;)
Mięska musi być sporo bo w pieczeniu wycieka tłuszczyk i się troszkę kurczy
ok 1 1/2kg mięsa wieprzowego  ( ja dałam 1/2 łapatki chudej, 1/2 łopatki z tłuszczykiem i boczku mięsko nie może być zbyt chude bo będzie za suche)
2 średnie cebule
1 czerstwa bułka
2 jaja surowe
sól i pieprz do smaku
5 jaj ugotowanych na twardo

Mięsko mielimy, cebulkę też. Byłkę namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Solimy, pieprzymy, dodajemy surowe jajka i mieszamy. Doprawiamy oczywiście do smaku. Połowę mięsa układamy do formy, układamy jaja i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy w 180C mniej więcej godzinę.


Aż mi zapasował aparat ;), ale niestety nie dali mi ładnego zdjęcia zrobić.

1 komentarz: