niedziela, 25 stycznia 2015

Oponki

Nie pamiętam kiedy ostatnio je robiłam. Wracam do korzeni ;)
Z podanych proporcji wychodzi ich sporo
Potrzebujemy:
1/2 kg sera półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
3 jaja
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
1 łyżka spirytusu

Ser przeciskamy przez praskę i łączymy z miękką margaryną oraz resztą składników. Wyrabiamy na jednolitą masę.

 Posypujemy mąką stół i rozwałkowujemy porcję ciasta na grubość cm. Wycinamy szklanką krążki a w środku kieliszkiem małe kółeczka.
 Smażymy na wolnym ogniu na złoto z obu stron. Odsączmy na papierowych ręcznikach. Przekładamy na inny talerz i posypujemy cukrem pudrem. Mniam. Znikają z prędkością światła ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz