niedziela, 22 marca 2015

Chlebek z ziemniakami

Pycha to jest za mało powiedziane. Uwielbiam proste przepisy i łatwe wykonanie. Uważam, że w prostocie kryje się sukces ;) Naprawdę nieskomplikowany przepis na chlebek zdecydowanie dla każdego. Ten z pewnością będzie niejednokrotnie gościem na moim stole. Chciałam zrobić degustację, ale niestety nie było z czego ponieważ domownicy dosłownie rzucili się na wypiek. Moje dzieci zjadły same ćwiartkę na kolację, czyli moim głównym krytykom smakował. Zabieramy się do robotki.
Na tortownicę 24cm:
200g ugotowanych ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
550g mąki pszennej typu 550
1 opakowanie suchych drożdży(8g)
2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
350ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
bułka tarta do formy i posypania

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy z oliwą z oliwek i studzimy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ok 5 minut spójne ciasto. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką formy. Posypujemy odrobiną bułki po wierzchu i odstawiamy do wyrośnięcia. Moje ciasto rosło 2 godzinki, ale pięknie wyrosło.
 Wstawiamy do nagrzanego do 220C pieca i pieczemy przez 20 minut. Obniżamy temperaturę do 200C i pieczemy jeszcze 25 minut. Wyciągamy z formy na kratkę i studzimy.

Pięknie wyrośnięty aż ma dziureczki w środeczku. Zamiast suszonych pomidorków można dać inne przyprawy np. wędzoną paprykę lub gotową przyprawę do chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz