Na tortownicę 24cm:
200g ugotowanych ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
550g mąki pszennej typu 550
1 opakowanie suchych drożdży(8g)
2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
350ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
bułka tarta do formy i posypania
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy z oliwą z oliwek i studzimy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ok 5 minut spójne ciasto. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką formy. Posypujemy odrobiną bułki po wierzchu i odstawiamy do wyrośnięcia. Moje ciasto rosło 2 godzinki, ale pięknie wyrosło.
Wstawiamy do nagrzanego do 220C pieca i pieczemy przez 20 minut. Obniżamy temperaturę do 200C i pieczemy jeszcze 25 minut. Wyciągamy z formy na kratkę i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz