niedziela, 22 marca 2015

Smarowidełko do chlebka - czyli pasta z białej fasoli

Same chlebki ostatnio u mnie goszczą, a to jeszcze nie wszystko z czym się chcę z Wami podzielić...
Może teraz coś do chlebka. Robiłam już pastę z czerwonej fasoli, teraz przyszła kolej na białą. Przepis "wyszperany" dostosowany do mojego smaku ;)

Potrzebujemy:
1 średnią cebulkę
1 średnie jabłko
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 ziele angielskie
1 goździk
1 ziarnko jałowca
świeżo starta sól morska
świeżo starty pieprz kolorowy
1 puszka białej fasoli
2 łyżki oleju
3 łyżeczki sosu sojowego jasnego

Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę z drobno pokrojonym jabłkiem. Dodajemy do tego przyprawy i 1 łyżeczkę sosu sojowego jasnego. Smażymy aż wszystko będzie miękkie i wyciągamy ziarenka. Fasolę wyciągamy z puszki i przelewamy zimną wodą. Blenderujemy ją na gładką masę z 2łyżkami sosu sojowego. Dodajemy do tego wszystko co jest na patelni i chwilkę blenderujemy, ale nie na gładką masę. Doprawiamy do smaku i gotowe. Najlepiej smakuje schłodzone.


2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiego przysmaku. Wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje lepiej niż się zapowiada ;) jest naprawdę smaczne

      Usuń