środa, 24 września 2014

Ciasto dyniowe z mąką razową

Nie wiem jak Wy, ale ja naprawdę lubię dynię. Resztą jak reszta mojej małej rodzinki :) A dzieciaki uwielbiają ciasto dyniowe, dosłownie jak szarańczą wpadnę, zjedzą i już ich nie ma :)

Dziś troszkę inaczej bo z mąką razową, taka mała odmiana. Mam jeszcze zamiar zrobić drożdżowe ciasto dyniowe, ale to niebawem...
Potrzebujemy:
1/2 kg dyni
100g mąki razowej
300g mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy piernikowej

Dynię kroimy w kostkę i rozgotowujemy na papkę. Nie odsączamy, żeby ciasto nie było za suche.  W dużej misce mieszamy suche składniki, w mniejszej mąkre, a później wszystkie razem. Na końcu dodajemy dynię. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 210C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz