czwartek, 30 stycznia 2014

Bezy

Z przepisu na drożdżowe zostały białka. Szkoda wyrzucić - zróbmy beziki. Dużo pracy nie wymagają tylko długo się pieką, ale później można sięgnąć po te łakocie w dowolnej chwili. Ważne jest żeby przechowywać je w szczelnie zamknięte, jak dostaną powietrza zrobią się gumowate. Też dobre, ale już o niskiej jakości ;) Jeszcze jednen plus domowych bezików to taki, że nie smakują jak skamieniały cukier - są niesamowicie delikatne.

4 białka
szczypta soli
25dag cukru

Białka ubijamy z solą na sztywno i dodajemy cukier. Ucieramy aż masa nie będzie chciała wypaść z miski. Możemy łyżką tworzyć beziki lub wyciskać szprycą.


Mi oczywiście towarzyszył mój asystent, który na surowo konsumował beziki ;) Tylko pytająco się patrzył czy może :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz