czwartek, 30 stycznia 2014

Marysieńka

Często sięgam po przepisy "Zakonnicy". Zaawsze wychodzi ogromna blach smacznego ciasto ;)
Polecam marysieńkę. Ciasto z biszkoptowe i odrobiną delikatnego kremu, a wszystko pod pierzynką czekoladową, mmmmh - czego więcej potrzebujemy? dobrej kawki, towarzystwa i już...
Ciasto I:
7 jaj
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki prosku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, żółtka, kakao, proszek do pieczenia z mąką i wszystko delikatnie łączymy. Pieczemy w 180C od 30-40 minut. Po upieczeniu biszkopt przekrajamy na pół.

Ciasto II:
25 dag posiekanych orzechów włoskich
5 białek
20 dag cukru kryształu
1 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy orzechy, obie mąki i miód. Łączymy wszystko delikatnie. Pieczemy w 180C od 30-40 minut.

Oba ciasta pieczemy w takich samych formach.

Krem:
5 żółtek
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
20 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka miękkiego masła
Odlewamy pół szkl. mleka resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem na biało, dodajemy mąkę i mleko. Całość wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy z tego budyń i odstawiamy do wystudzenia. Potem łączymy z miękkim masłem.

Polewa:
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao
1/2 szkl. cukru
2 łyżki wody

Przekładamy  ciastoI - krem - ciasto II - krem - ciasto I - polewa






Ostatnio moim asystentem jest stale młodsze dziecko ;) Starszemu już się chyba znudziło ... Tutaj "wygładzał" polewę.

1 komentarz:

  1. Brzmi pięknie. Upiekę na urodzinki, serdecznie pozdrawiam, masz bardzo inspirujące przepisy, z chęcią będę wracać, hel.

    OdpowiedzUsuń