środa, 6 sierpnia 2014

Marynowana papryka

 Dzisiaj moja kuchnia przepełniona jest aromatami. Sezon przetworowy trwa i wciąż dochodzą nowe słoiki do spżarki. Dziś marynowana papryka. Przepyszny dodatek do wszystkiego. Jest nie za słodka, nie za ostra   - naprawdę pycha.
Ja przerobiłam 5 kg i wyszło 20 słoików.

Zalewa:
1/2l octu
2 1/2 l wody
1/2 kg cukru
2 łyżki soli
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
parę liści laurowych
ł/2 łyżeczki pieprzu w ziarnkach
1/2 łyżeczki goździków
 Zalewę zagotowujemy i zalewamy przygotowane słoiki. Do każdego słoika przed zalaniem wkładamy po dwa ząbki czosnku, dwa listki laurowy, 2 łyżki oliwy. Ja na 5 kg zużyłam podwójną porcję zalewy
Z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz