czwartek, 14 sierpnia 2014

Zupa paprykowa z serowymi klopsikami

Przeglądałam swoje zeszyty w poszukiwaniu natchnienia na coś nowego. I wpadłam na ten przepis. Zupka bardzo pożywna, przy czym wcale nie smakuje jak papryka.

Potrzebujemy:
1kg czerwonej papryki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chilli pieprz cayen
1 łyżka majeranku
750ml bulionu warzywnego
sól do smaku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki śmietany

Klopsiki:
20 dag twarogu
2 łyżki posiekanego koperku
1 jajo
6 łyżek mąki pszennej
sól. pieprz do smaku

Zaczynamy od przygotowania papryki, którą myjemy, wycinamy miąższ i kroimy. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, układamy paprykę i skrapiamy ją oliwą z oliwek. Pieczemy na najwyższej półce w 200C przez mniej więcej 10 minut, lub aż się zaczną bąble pokazywać. Taką paprykę przekładamy do naczynia i przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Potem obieramy.
Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na oleju i dodajemy zmiażdżony czosnek. Zalewamy bulionem i dodajemy paprykę. Gotujemy przez 20 minut i doprawiamy majerankiem, chilli i cytryną. Później całość blenderujemy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy 2 łyżki śmietany i gotowe.
Klopsiki: Wszystkie składniki razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy 1l wody, osalamy ją i wrzucamy klopsiki. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy 4 minutki.







Całość wygląda tak.:



Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz