piątek, 8 sierpnia 2014

Sernik z brzoskwiniami

Jak już wspomniałam, uwielbiam wykorzystywać sezonowe owoce. Świeże, pachnące, poprostu cudowne.

Ciasto
2 1/2 szkl. mąki
10 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki śmietany 18%
1 całe jajo
1 żółtko
3/4szkl. cukru pudru
Z podanych składników zagniatamy ciasto i rozkładamy je na brytfance. Na nie układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie.  Ja użyłam ich 5 szt.

Masa serowa
4 żótłka
2 całe jaja
1 kg twarogu
2 budynie śmietankowe słodkie
2 cukry waniliowe
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
1 szkl. cukru

Jaja ucieramy z cukrem na puch i dodajemy resztę składników. Wylewamy na ciasto z brzoskwiniami i pieczemy 40 minut aż się zrumieni w 180C. Po tym czasie wyjmujemy i wylewamy ubitą pianę i wiórki kokosowe.

Piana z białek
5 białek ucieramy na sztywno z pięcioma łyżkami cukru
Kokos
100g wiórek kokosowych smażymy na dwóch łyżkach masła z dwoma łyżkami cukru

Całość pieczemy jeszcze 30 minut i zostawiamy na 15 w piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz