czwartek, 4 kwietnia 2013

Chlebek pszenno żytni z suszonymi pomidorkami

W myśl polskiej tradycji witania gości chlebem i solą ja przywitam Was wszystkich przepisem na pyszny chlebek pszenno żytni z suszonymi pomidorkami. Mój starszy synek pożera go (bo inaczej nie da się tego ująć) jeszcze na ciepło.
Do wypieku używam maszynki do chlebka. Niestety spaliłam jeden mikser wyrabiając ciasta w tradycyjny sposób. poza tym tak jest szybciej :) i niektóre czynności wykonuje za mnie maszyna.

Do przygotowania tego chlebka potrzebne będzie:
300 ml wody
200g mąki pszennej
200g mąki żytniej
4g drożdży suszonych
2-3 łyżeczek soli
1 łyżeczka cukru
łyżka oliwy z oliwek
5pomidorków suszonych pokrojonych w cienkie paseczki
Przyprawy po pół łyżeczki: chilli, kurkumy, słodkiej papryki

Składniki wsypujemy do maszynki zgodnie z kolejnością - najpierw mokre, później suche uważając żeby drożdże się nie zamoczyły, jak maszynka da nam znać to dodajemy pomidorki. Ustawiamy program 1, waga 750g, skórka średnio wypieczona :)
chlebek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz