wtorek, 9 kwietnia 2013

Może małe co nie co? Mus czekoladowy z bitą śmietaną :D

Czasem ma się ochotę na czekoladę, no ale są też chwilę że się ma ogrooomną ochotę na coś czekoladowego. Wtedy można zrobić łatwy, szybki, mus czekoladowy z bitą śmietaną, która w sumie nie jest potrzebna, no ale jeśli ...

Na 4-6 porcji:
100g gorzkiej czekolady
300ml śmietanki 30% lub 36%
łyżeczka masła
łyżka może dwie w zależności od smaku cukru pudru
łyżka może dwie ... spirytusy :D
trochę orzechów włoskich do dekoracji kto jak lubi
mogą być również wiśnie ze spirytusu (już wspomniałam że robię na własny użytek naleweczki, no a efekt uboczny wiśnióweczki jest bombowy i przydatny do deserów)

200 ml śmietanki podgrzać i jak już paruje ściągnąć z ognia i rozpuścić w niej czekoladę. Mieszać aż się dokładnie składniki połączą i dodać łyżeczkę masła. Rozdzielić do szklaneczek lub czarek. Fajnie ten deser prezentuje się w szklankach od brandy. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na jakieś 30 minut lub do momentu aż się dobrze zetnie. Można w między czasie sprawdzać paluchem. Po tym czasie ubijamy resztę smietanki. Miksujemy aż zgęstnieje i dodajemy cukru pudru do smaku. Można dodać odrobinę spirytusu do smaku choć nie trzeba. Też będzie deser smaczny i delikatny. Ubitą śmietankę kładziemy kleksem na stężały mu i dekorujemy wg uznania. Smacznego

Na zdjęciu jest wersja z białą i ciemną czekoladą, taka moja wariacja na ten temat. Wersję podstawową również polecam :D
Wierzcie mi że nie da rady zjeść go więcej jak w podanych ilościach. Mus jest naprawdę słodki i małe ilości w zupełności zaspakajają głód czekoladowy. No chyba że ktoś naprawdę jest nie nasycony..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz