czwartek, 11 kwietnia 2013

Pasztet wegetariański

A co powiecie na pasztet z kaszy gryczanej? Znowu powracam do resztek ze stołu.. Jeśli z jakiegoś powodu została nam kasza gryczana i tak przy okazji w lodówce czają się pieczarki cebulka może jakaś marcheweczka, to świetnie się składa. Jeśli nie, zawsze można się zaopatrzeć. Niedrogo, smacznie i zdrowo :) pod warunkiem, że nie dodamy tego serka żółtego w środek ;).

Na keksówkę:
2 szkl. ugotowane kaszy gryczanej
10 szt. średniej wielkości pieczarek
1 średnia cebulka
1 mała marchewka
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatałowa, pół łyżeczki chilli  - zioła do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 jajo
bułka tarta

Cebulkę kroimy w plastry, pieczarki na mniejsze kawałki, marchewkę na półkrążki (szybciej się podsmaży). Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę, dodajemy marchewkę, podsmażamy a na koniec dodajemy pieczarki. Smażymy do redukcji sosu. Troszkę posolić i popieprzyć. Odstawiamy do ostygnięcia. Kaszę zblenderować, to samo zrobić z posmażonymi warzywami i zmieszać razem.(Można użyć maszynki do mielenia, ale ja wolę blender, mi smakuje ten pasztecik jak nie jest mamałygą ;). ) Dodać imbor, gałkę, chilli, jajo i wyrobić ręcznie. Jeśli masa jest za luźna dodać bułki tartej. Spróbować i doprawić do smaku. Keksówkę posmarować masełkiem, wysypać bułką tartą i przełożyć pasztet do formy. Można tak jak na zdjęciu przełożyć miejwięcej w połowie serkiem żółtym lub zmieszać z masą ser żółty pokrojony w kostkę. Ładnie to wygląda :) można również włożyć ugotowane jajo na twardo. Pasztet wkładamy do 180C i pieczemy ok 30minut żeby się wszystko ładnie związało. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Hmmm, pasztet bez mięsa... A jednak się da :) Musze koniecznie takie coś zrobić :) Dziękuję za fajny pomysł! Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń