środa, 10 kwietnia 2013

Risotto

Risotto, przyszli niezapowiedziany goście? głodni? nie ma za dużo czasu, ale za to masz ryż i jakieś warzywka? To się świetnie składa.
Jeśli został nam ryż z obiadu też można go wykorzystać, ale jeśli nie..
Ja zrobiłam to tak
Na 2 osoby:
szkl. ryżu do risotto
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka masła
szkl. fasolki szparagowej
2łyżki natki pietruszki
ok. 500l buliony warzynego

Na oliwie z oliwek  wsypałam ryż i podsmażyłam 5 minutek. Po tym czasie podlać szkl. buliony i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut mieszając od czasu do czasu. W miarę jak wyparuje bulion to po troszku podlewać ryż. W sumie po 15 minutach od początku gotowania dodać fasolkę. Spróbować i doprawić do smaku. Ryż powinien być gotowy po 20-25 minutach. Na koniec wrzucić natkę pietruszki i łyzeczkę masełka.
Zamiast fasolki moż dodać groszku, brokół lub co się chce :)

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz