czwartek, 6 marca 2014

Moja ulepszona wersja ciasta dyniowo marchewkowego. Dynię na jesieni pokroiłam w kostkę i zamroziłam. Oczywiście poporcjowałam, tak że teraz tylko wyciągam i przetwarzam :) Świetna sprawa.


Składniki
1 1/2szkl. puree z dyni (jakieś 300g dyni kroimy w kostkę, gotujemy 10 minut, przecedzamy, studzimy i blenderujemy)
1 średnia marchewka drobno starta
3/4 szkl. cukru
2 szkl. mąki
trochę więcej jak 1/2 szklanki a mniej jak 3/4 oleju ;)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 jaja
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
Krem:
200g serka homogenizowanego
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru

Polewa:
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki śmietany 18%
100g serka homogenizowanego

Jaja, cukier, cukier waniliowy ubijamy na puch. Pod koniec zwalniamy obroty i dolewamy olej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy przesiewamy do jajek i delikatnie mieszamy wszystko ręcznie. Na koniec dodajemy dynię i marchewkę. Całość przekładamy do formy i pieczemy ok 35-40 minut w 175C.
Krem - miękkie masło ucieramy z cukrem i dodajemy serek. Krem gotowy  - przekładamy nim ciasto. Śmietankę podgrzewamy, rozpuszczemy w niej czekoladę i całość mieszmy z serkiem. Polewamy ciasto. I gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz