środa, 12 marca 2014

Paluszki rybne

Kochają je chyba wszystkie dzieci. Niestety nie zawsze te kupne mają dużo wspólnego z rybką. Moim robaczkom przypadło to do gustu:
200g filetu z łososia
ok. 3/4 szkl. ugotowanego już ryżu
3/4 łyżki przyprawy do ryby
ew. sól i pieprz
można jeszcze dodać łyżkę ketchapu dla ostrości ;)
do panierki: bułka tarta, mąka, 2 jaja
tłuszcz do smażenia

Ugotowany ryż miksujemy. Łososia też traktujemy blenderem lub siekamy nożem. Mieszamy wszystko ze sobą i przyprawiamy. Tworzymy różne kształty i panierujemy - najpierw w mące, później w jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na złoto i gotowe :) Smacznego.





Niestety minusem jest ryż, który wchłania wilgoć, więc zdecydowanie jest to jednodniowe danie. Następnego dnia już nie jest takie smaczne ;) ale gusta są różne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz