środa, 5 marca 2014

Tofu z warzywami

Miałam dzień kuchni orientalnej. Serwowałam między innymi kurczaka po chińsku i tofu w warzywach. Oprócz tego było jeszcze sushi, ale o tym już było :) Nieraz ma się ochotę na ostrzejsze jedzonko. Przejdźmy do tematu.

 Na dwie osoby potrzebujemy:
1/2 główki kapusty peińskiej
1/2 papryczki chilli
1/2 pęczku dymki
1/2 czerwonej papryki
10cm pora
1 łyżeczka imbiru
ok 10 łyżek sosu sojowego jasnego
1 łyżka octu ryżowego
ew. sól i pieprz do smaku
paczka tofu
2 łyżki oliwy

Tofu kroimy w średnią kostkę i zalewamy 5 łyżkami sosu sojowego. Paprykę kroimy w cienkie paski, pekinkę szadkujemy a pora kroimy w pół plasterki. Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojoną papryczkę chilli, zaraz za nią wrzucamy pora, paprykę i pekinkę. Dodajemy imbir, polewamy 5 łyżkami sosu sojowego. Smażymy ok 10 minutek i dokładamy tofu bez sosu. Jeśli będzie całość mało słona można dolać sos. Po 5 minutkach dodajemy ocet ryżowy i posiekaną dymką. Przesmażamy jeszcze z minutę i gotowe.
Podajemy z ryżem. Ja ugotowałam ryż jaśminowy. W pierwszej wersji z kurkumą, w drugiej zwyczajnie. Wybierzcie swoją wersję :) Smacznego!!




2 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę smacznie, może wreszcie się skuszę i na kuchnię azjatycką ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń