środa, 12 marca 2014

Rosół

Nie ma chyba bardziej tradycyjnej zupki :) No i w sumie mało skomplikowanej. Są różne metody i składy - mój jest taki:
Na 15 l garnek ;)
ok 1 1/2kg kury rosołowej
ok 1/2kg szpondru
1 kadłubek kaczy
2 ćwiartki z kurczaka
3 marchewki (pokrojone na "4")
2 pietruszki
kawałek pora i selera
mała kapusta włoska
przypieczona na patelni lub gazie mała cebula

Mięso moczymy w zimnej wodzie. Później odlewamy wodę, kurę przekrajamy na pół i zagotowujemy.

Całą brudną pianę ściągamy łyżką szumową, żeby nasz rosół był klarowny. Dodajemy warzywa i solimy do smaku. Ja jeszcze dodaję łyżkę lubczyku. Kurę i kurczaka gotujemy ok półtorej godziny. Wołowina z kaczką potrzebują jakiś 2godzinek żeby były miękkie. Jeszcze tylko przecedzamy przez sito i rosół gotowy. Jeśli nie zjecie mięska, można je użyć jako nadzienie np. do pierogów lub krokietów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz