niedziela, 8 grudnia 2013

Kotlety z czerwonej soczewicy

Delikatne w smaku, proste w wykonaniu - co nam więcej potrzeba :D
Na ok 8 kotlecików, potrzebujemy:
1 1/2szkl. soczewicy
1 jajo
sól, pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Soczewicę zalewamy wodą jakieś 2cm ponad jej ilość w garnku i gotujemy do momentu aż niemalże całkowicie rozleci. Pod koniec solimy, 1 łyżeczka wystarczy. Jeśli w garnku zostało dużo wody to możemy przecedzić przez sito. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Później wbijamy jajo, doprawiamy do smaku i dodajemy tyle bułki tartej, aż będą się dobrze formować kotleciki. Później tylko panierujemy w samej bułce tartej i na patlenie. Smażymy na złoty kolor i gotowe :)

Aby wzbogacić smak, możemy dodać czosnek lub pokrojone warzyw. Może to być papryka, cebulka dymka lub koperek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz