środa, 4 grudnia 2013

Naleśniki (krokiety) z kaszą gryczaną

Pyszne, aromatyczne i niezwykle pożywne :D
Składniki na ciasto:
2 szkl. mleka
1 szkl. mąki
pół łyżeczki soli
łyżeczka papryki czerwonej
szczypta chilli
trochę pieprzu
1 jajo
1 łyżka oliwy






Wymieszać składniki. Ciasto ma być mniej więcej jak śmietana. Smażymy na patelni na złoty kolor. Odkładamy do wystygnięcie.
Farsz:
2 woreczki kaszy gryczanej
200g twarogu białego chudego
1 łyżeczka masła
1 cebula czosnkowa
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz
1 kostka grzybowa
tłuszcz do smażenia

Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu dodając łyżeczkę masła. Ugotowaną kaszę jeszcze dość ciepłą mieszamy z kostką grzybową. Można oczywiście urzyć grzybów, ale z racji małej ilości czasu użyłam kostkę. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę szadkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce oleju z dodadtkiem soli i pieprzu. Pod koniec dodajemy czosnek. Odstawiamy do przestygnięcia. Łączymy kaszę, ser i cebulkę. Nadziewamy naleśniki - kładziemy farsz 2 cm od brzegu, zwijamy boki do środki i rolujemy całość. Zwinięte smażymy na rozgrzanym oleju. Można oczywiście zrobić panięrkę z jajka i bułki tartej, ale nie jest to konieczne. Podawać z sosem pomidorowym, na który przepis znajtuje się tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz