czwartek, 19 września 2013

Domowy ketchup - sos pomidorowy

Dzisiaj się tyle działo i tyle gotowało, że już nie wiem co i jak smakuje.
Przerabiałam pomidorki, gotowałam dwa obiadki dla dwóch wymagających Panów ;) (grochówka i potrawka z królika) smaki różniły się od siebie znacznie. A wiecie co bedzie jutro? jutro będzie na słodko, ale to innym razem...
Domowy Ketchup - potrzeba
15kg pomidorów
1 duży seler (albo 2 średnie)
5 dużych cebul
3 goździki
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 szkl. octu czerwonego winnego
1/3 szkl. zwykłego octu (jeśli konieczny)
łyżeczka chilli
soli nie wiem ile, ale do smaku
z cukrem tak samo z pewnością poszła szklanka ;D
no i 1 mężczyzna do przecierania pomidorków (na mężu można polegać)

Pomidory umyć, przekroić na mniejsze części (szybciej się gotują). Po jakiś 2 - 3godzin można je przetrzeć przez sito. Seler i cebulę obieramy i gotujemy ok godziny z listkiem, zielem angielskim, goździkami, odrobiną soli i cukru. Jak już warzywa będą miękkie to je dokładnie blenderujemy (uprzednie wyciągając listek laurowy) i łączymy z przetartymi pomidorami. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, chilli (może sie okazać że potrzeba go więcej), octem i gotujemy tak długo aż zgęstnieje. Potem już tylko rozlewamy do słoików odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną. I gotowe.
 Powyżej to mechanizm do przecierania :D ułatwia zadanie baardzo.
 Skromny kociołek, leciwy w dodatku, ale zaleta taka że nic nie przywiera :D

O takiej gęstości oczekujemy sosiku. Idealny do kanapek czy sos do pizzy. Ja z młodszym synkiem jedliśwy go jeszcze ciepłego z bułeczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz