czwartek, 12 września 2013

Makaron świderki z sosem warzywnym

 Jak coś ładnie wygląda to wiadomo, że jest dobre :D podobno...
To jest wersja "bez" czyli wegetariańska. Można oczywiście dodać jakieś kełbaski lub usmażonego kurczaczka, ale ran na jakiś czas można "zaszaleć".
Na 2 osoby:
2 szkl. makaronu świderki
10 pieczarek
papryka
pęczek dymki
1 średnia cebula
oliwa z oliwek
3 szkl. bulionu warzywnego
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Dodać szczyptę soli i pieprzu, jak zmięknie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy ok. 5 minutek i dokładamy paprykę pokrojoną w paseczki. Smażymy chwilę zdejmujemy z ognia i dołokładamy 2 łyżki mąki zmieszanej ze śmietaną. Wszystko mieszamy energicznie i dolewamy powoli bulionu. Jak się połączą składniki to ponownie wracamy na ogień i wrzucamy makaron. Dusimy wszystko ok 15 minut, a pod koniec dokładamy połowę pokrojonej dymki (resztę zostawiamy do ozdobienia talerza). Doprawiamy ew. jeszcze solą i pieprzem.


1 komentarz: