piątek, 20 września 2013

Gofry a'la ciocia Agata

Przepisów na udane goferki jest wiele. Jedne lepsze inne mniej. Ten przepis jest nawet ok, więc się mogę nim podzielić. Ja robiłam na mleku ryżowym. Są słodsze.

2 szklanki mleka ,
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szkl.oleju
2 jajka

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.Wszystkie skladniki wymieszać na gładką masę później delikatnie wmieszać pianę z białek. Gofry będą bardziej kruche, jeśli dodamy łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Rozgrzać gofrownicę i smażyć na rumiany kolor. Dodatki wedle uznania.
Połowa z dżemem gruszkowym i połowa z własnymi osobistymi malinami ogrodowymi :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz