czwartek, 26 września 2013

Surówka z białej kapusty na dwa sposoby

Czasami chce się czegoś innego do drugiego dania. No i oczywiście coś prostego i w miarę szybkiego. To może wykorzystajmy białą kapustę.

Składniki
1/2 główki kapusty
1 duża marchewka
sól

Sos1:
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka otartej bazyli
1 łyżka winnego białego
1/2 łyżeczki cukru
pieprz i sól do smaku
sok z limonki

Sos2:
pół szklanki jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
2 zmiażdżone ząbki czosnku
pieprz do smaku

Kapustę drobno poszadkować, dodać do niej startą na grubych oczkach marchewkę. Całość posolić i odstawić na ok 30minut żeby skruszała. Potem podzielić na dwie części i dolać sosy. Gotowe.






  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz