Dziś tego akurat nie było na obiad, ale z racji ze wysiadły mi baterie i w żaden sposób nie jestem w stanie ściągnąć zdjęć, sięgnęłam do moich zapasów :)

4 szkl. bulionu
łyżka masła
szczypta cukru
pół szkl. mleka
łyżka mąki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
Cebulę kroimy w talarki smażymy na maśle. Oprószamy cukrem i dusimy aż sie zezłocą. Dolewamy bulion, zagotowujemy i blenderujemy. Wstawiamy ponownie na gaz, dodajemy przyprawy i zmieszane mleko z mąką. Gotujemy ok 10 minut i ew. doprawiamy do smaku. Na wierzch kleks śmietany i gotowe.
Ja dodaję jeszcze grzanki z bułki albo chleba tostowego pokrojone w kwadraciki i obsmażone na maśle, a na to trę ser żółty :) Najlepszy jest Parmezan albo Grana Padano, ale taki zwykły też może być :)
OdpowiedzUsuń