czwartek, 5 września 2013

Faszerowana cukinia

Kuzynka obdarowała mnie śmiesznymi okrągłymi cukiniami. Pomyślałam sobie że świetnie będą wyglądały nafaszerowane.
 
 Fakt, ładnie wyglądają ale obierają się ciężko. Klasyczne są łatwiejsze w obsłudze.
Składniki na 2osoby:
1 duża cukinia
puszka czerwonej fasoli
cebula
1 szkl. bulionu warzywnego
10  pieczarek
torebka ugotowanego ryżu
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki chilli
jeśli będzie potrzeba do smaku sól i pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
3 plastry mozzarelli pokrojonej w kostkę

Cukinie obrać, umyć i wydrążyć środek. Całość lekko posolić i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę pokroić drobno, obsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Jak już odparuje z nich płyn, to dodać przyprawy i ugotowany ryż. Wymieszać wszystko dodać opłukaną czerwoną fasolę i połowę bulionu. Wymieszać i przełożyć do wydrążonej cukinii, na koniec posypać mozarellą. Wlać do naczynia resztę bulionu, przykryć folią aluminiową i piec aż cukinia zmięknie (ja piekłam 180C ok. 40 minut).

 

2 komentarze: