czwartek, 19 września 2013

Potrawka z królika z kaszą pęczak

Moje dziecie starsze uwielbia pęczak. Ja się nagotowałam króliczka, a on co? zjadł samą suchą kaszę, ale nic się nie zmarnowało. Młodsza latorośl nie pogardziła jedzonkiem, a później była wojna na kulki ;)
Porcje dla dzieci:
cober z królika
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera małego lub 1/3 dużego
łyżka natki pietruszki
1 listek laurowy
sól, pieprz
trochę mąki
tłuszcz do smażenia
szklanka pęczaku

Warzywka kroimy w cienkie paseczki lub krążki, zalewamy jakieś 1 1/2szkl. wody, solimy do smaku i gotujemy. W tym czasie mięso z królika myjemy, suszymy, kroimy w małe kawałki. Trochę go pieprzymy i solimy, oprószamy delikatnie mąką. Rozgrzewamy tluszcz na patelni i smażymy go na złoto. Później przekładamy do warzyw bez tłuszczu ze smażenia. Dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania zagęszczamy sosik - 1 łyżka mąki w 5 łyżkach wody. Dokładamy natkę pietruszki i gotujemy jeszcze 5 minut.
Pęczak gotuje się podobnie jak ryż. 1 szkl. peczaku na 2 szkl. wody. Osalamy, dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy pod przykrycie na małym ogniu ok 20-30 minut (jeśli kasza jest świerza będzie się krócej gotować).

Całość wygląda tak i smakuje równie dobrze jak wygląda :) o zapachu już nie wspomnę.

2 komentarze:

  1. Biedny królik :( Talerz można by futerkiem udekorować ;) Ale wygląda smakowicie. oczywiście ja też jadam królika! Mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem coś ci uszyję z tego futerka :P jeśli ci jeszcze jakieś dodatkowe potrzebne...

      Usuń