wtorek, 24 września 2013

Ciasto WZ

Czy ktoś jeszcze go robi? czy tylko jako ciastko można kupić w sklepie? postanowiłam odświeżyć stare przepisy i na urodziny mojej mamy zrobiłam właśnie to ciasto. Nie muszę wcale dodawać, że zniknęło szybciej niż je zrobiłam. Warto było, bo każdy się zachwycał.
Jedno nie wyszło - zdjęcie. Nigdy więcej nie będę robić zdjęć telefonem. Te i kolejne są fatalne :(

Składniki:
2 jaja
2 łyżki kakao
2 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
1 szkl. cukru
1/2 kostki masła roślinnego
2 szkl. mąki
2 łyżeczki sody
1 szkl. mleka
szczypta soli

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło i resztę składników, powoli dolewając mleko. Na koniec delikatnie zmieszczać z ubitymi białkami. Piec 20 minut w 180C.

Krem:
1 masło roślinne
300 g serka waniliowego
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem, powoli dodawać serek waniliowy. Jeśli krem będzie za mało słodki można dodać jeszcze trochę cukru pudru.

Polewa:
7 łyżek wody
5 łyżek cukru
ćwierć kostki masła (masło masło, nie roślinne, ani margaryna bo się oddzieli tłuszcz i nie będzie to ładnie wyglądać)
2 łyżki kakako
Wszystko w garnek i gotować, aż odparuje woda i nasza polewa nabierze gęstości. Odstawić do wystudzenia mieszając od czasu do czasu.
Wystudzone ciasto przekroić na pół i posmarować kremem. Wierzch polać czekoladą.
 

Krem jest kwaskowy, przy tym niezwykle delikatny. W pełni czekoladowe ciasto idealnie łączy się z tym smakiem.

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz