poniedziałek, 2 września 2013

Gruszki w syropie

Jesień. Okazja do zamknięcia w słoiku wszystkiego co lubimy a zimą jest trudniej dostępne lub nie takie smacznie jak w sezonie. Dziś ja i moja kuchnia pachniemy goździkami i gruszkami.
Serdecznie polecam gruszki w syropie. Idealne do ciasto lub do zjedzenia jako słodki deser. Ja zrobiłam 10kg :D część tylko z goździkami i drugą część z cynamonem i imbirem. Więc jak mówiła - naprawdę pachnę przyprawami.

Składniki na 8 słoików 800ml
5 kg gruszek
4litry wody
40dag cukru
cukier waniliowy
15 goździków
3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Z wody, cukru i przypraw gotujemy syrop. W między czasie obrabiamy gruszki - myjemy, obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Zaraz po tym wrzucamy od razu na syrop i gotujemy 15 minut. Wyłączamy gruszki i zostawiamy je w syropie na jeszcze 10 minut. Po tym czasie przekładamy je bez soku do słoików. Gotujemy ponownie syrop i zalewamy owoce, zakręcamy i szybko odwracamy do góry dnem. Można je jeszcze spasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz