czwartek, 29 sierpnia 2013

Kluski śląskie z sosem z maślaków

Jak już się nazbierało tyle wspaniałości trzeba to wykorzystać. Czemu nie na pyszny sosik..

Kluski śląskie:
1kg ziemniaków
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
sól

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w posolonej wodzie. Jeszcze dość ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę lub maszynkę. Robimy w środku dołek, wsypujemy mąkę i zagniatamy szybko. Formujemy wałek, odcinamy kawałki ok.1,5cm, lekko spłaszczamy i na środku robimy wgłębienie (ja robiłam końcówką noża). Wrzucamy na mocno posolony wrzątek i gotujemy od wypłynięcie ok.1minuty.


Sos:
maślaki
1 cebula
2 łyżki oleju
5ziarenek pieprzu
sól
1łyżka mąki
szkl. bulionu warzywnego

Cebulę szadkujemy i podsmażamy na oleju. Po paru minutach dodajemy pieprz i szczyptę soli. Dodajemy pokrojone i obrane maślaki. Smażymy jakieś 10 minut, poczym dolewamy bulion i dusimy jakieś pół godziny. Jeśli w tym czasie zrobi się skąpo z sosem możemy jeszcze dodać bulionu. Po tym czasie dodajemy łyżkę mąki (szybko mieszamy żeby nie zrobiły się grudki) żeby zagęścić nasz sos i gotujemy 10 minut żeby mąką nie była surowa.
 A to efekt finalny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz