środa, 21 sierpnia 2013

Leczo

Ciocia narobiła mi ochotę na leczo i tak za mną chodziło że nawet do zjęcia niewystygło ;) Co widać bo obiektyw zaparował.
Porcja na 4 osoby:
duży kabaczek lub cukinia
kiełbasa
dorodna cebula
dorodna papryka
3 pomidory
sól, pieprz
pół łyżeczki chilli
1 łyżeczka cukru
2 zmiażdżone ząbki czosnku
 
Kabaczka obieramy ze skórki, drążymy środek i kroimy w grubą kostkę. Cebulę szadkujemy, paprykę w kostkę, kiełbasę w półksiężyce. Obsmażamy cebulkę (trochę solimy i pieprzymy, dodajemy chilli), gdy się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i po chwili kiełbasę. Smażymy ok 7 minut, poczym dodajemy pokrojoną paprykę. Po kolejnych 10 minutach wrzucamy kabaczka. Chwilę przesmażamy i zalewamy całość bulionem warzywnym. Powinno wystarczyć ok 2szkl. tak żeby warzywa nie były całe zalane wodą. Całość dusimy ok20 minut. Gdy kabaczek zacznie być miękki dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, dosładzamy i dusimy przez kolejne 10. Ja nie lubię jak warzywa są rozgotowane więc po tym czasie wyłączam, oczywiście można dusić dłużej. Na koniec jeszcze sprawdzamy smak i jeśli trzeba można dosłodzić dosolić lub zaostrzyć.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz