czwartek, 22 sierpnia 2013

Mintaj w sosie śmietanowo - koperkowym

Coś dla odmiany no i dobry sposób czy moje dziecie stoleruje nabiał. No niestety nie stolerował ;) ale rybka była pycha.
Na 4 osoby (zakładając że każda osoba naje się 1kawałkiem):
4 filety mintaja (może być inna rybka)
200 ml śmietany 12%
2 szkl. wody
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka czosnku granulowanego
sól, piepsz - do smaku
1/2 pęczka posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny

Rybka - jeśli jest mrożona to wiadomo - rozmrażamy. Generalnie myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gotujemy sosik, w którym ryba będzie się piekła. Wodę mieszamy z mąką i śmietaną, dodajemy przyprawy i zagotowujemy, na koniec wrzucamy posiekany koperek. Zalewamy sosem rybę. Pieczemu ok 30 minut w 180C z termoobiegiem. Podajemy np. z kluseczkami.

Smaczne i nieskomplikowane. Trochę inna rybka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz