Dziś chipsy z cukini z przepysznym orzeźwiającym dipem pietruszkowym (mój małżonek użył go nawet na kanapkę, zamiast ketchupu).
Składniki:
1 średnia cukienia pokrojona w cienkie krążki
5 łyżek mąki
1/2 szkl. wody gazowanej
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka chilli
1/2 łyżeczka imbiru
sól do smaku
olej do smażenia
papierowe ręczniki do odsączenia nadmiaru tłuszczu
Sosik:
pęczek natki pietruszki
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
mały ząbek czosnku (nie jest konieczny, ja lubię)
łyżka majonezu (nie jest konieczny, wg mnie lepszy sos wychodzi)
pół szkl. jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy z oliwek
Podane składniki miksujemy na gładką masę. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Koniecznie schłodzić przed podaniem. Sosik wtedy się przegryzie i trochę zgęstnieje. Naprawdę smaczne, a kwaskowy posmak świetnie schładza, przez co smażona cukinia nie jest taka ciężka.
No no, brzmi ciekawie...
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na cukinię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie:
kokornus.blogspot.com