poniedziałek, 30 września 2013

Kotlety ryżowe

Właściwie to kolteliciki robię z wielu produktów. Nie chcę być monotematyczna, bo wszystkie wyglądem są podobne do siebie, za to w smaku zupełnie inne. Dziś kotleciki ryżowe. Są bardzo delikatne i zarazem pożywne.
Na 8 kotlecików:
szklanka ryżu
2 szkl. wody
sól
5 pieczarek
1 cebula
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosneku zmiażdżone przez praskę
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierki
tłuszcz do smażenia

Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok.20minut. Woda ma całkowicie wyparować, a ryż ma być miękki. Jeszcze gorący należy zmiksować. Rewelacyjnie się klei i masa nie potrzebuje już jajka. W czasie kiedy ryż się będzie gotował, obsmażamy na dwóch łyżkach oleju drobno posiekaną cebulę i drobno posiekane pieczarki razem z przyprawami. Później przekładamy to do zmiksowanego ryżu i mieszamy aż się wszystko połączy w całość. Doprawiamy oczywiście jeśli jeszcze zachodzi taka potrzeba. Odstawiamy do przestygnięcia. Maczając palce w wodzie formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Do kotletów można dodać jeszcze ser żółty pokrojony w drobną kostkę - wtedy będą małe ciągnące się niespodzianki w środku, albo zieleninkę :)
  Podać można z surówką z czerwonej kapusty i ziemniakami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz