piątek, 20 września 2013

Cytrynowy łosoś

Czemu cytrynowy? bo mój synuś, spróbował i powiedział że jest pyszna ta cytrynowa rybka. Dla mnie łosoś i cytryna to idealne połączenie.

Potrzebujemy:
płat łososia
1/3 soku z cytryny
sól, pieprz, tymianek
parę łyżek oliwy z oliwek


Rybkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje i przekładamy do naczynka. Polewamy oliwą z oliwek, oprószamy przyprawami i skrapiamy cytryną. Odstawiamy do zmacerowania ok 30minut.
W tym czasie możemy zrobić domowe frytki :D ja tylko takie robię. Frytka jak wygląda każdy wie :D obieramy ziemniaki, myjemy, osuszamy (ważne żeby nie pryskały podczas smażenia!!) kroimy na plastry i w słupki. Smażymy w głębokim dobrze rozgrzanym oleju na złoto. Nic dodać nic ująć. Łososia wrzucamy na grillową patelnię bez tłuszczu (zalaliśmy go uprzednio w marynacie, to powinno wystarczyć, jeśli nie to można dolać z łyżkę) i smażymy po 3 minutki z dwóch stron.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz