
1/2kg mąki
4 dag drożdży
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
10 dag ciepłego rozpuszczonego małsa
1/2 szkl. ciepłego mleka
2 jaja
1 żółtko
Nadzienie:
jeśli chcemy na dwa placki budyń to:
2 budynie waniliowe ugotowane w 600ml mleka
do tego garść rodzynek
Najpierw rozrabiamy drożdże z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę cukru, jaja, zaczyn drożdżowy i ciepłe masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 20minut. Ciasto jest ciężkawe, więc nie osiąga niewiarygodnych wysokości, ale tyle wystarczy. Dzielimy na 2 części i wałkujemy w prostokąty mniej więcej 20x30. Smarujemy budyniem i zwijamy krótszym bokiem. Potem kroimy w plastry 2cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym masłem. Pieczemy ok15 minut w 180C na dolnym poziomie piekarnika.
Ja jedną część zrobiłam z dżemem z czarnej pożeczki a druga część do budyń z rodzynkami.
!!Smacznego!!
Pysznosci! Pozdrawiam sasiadke, ktora nie pochwalila sie ze prowadzi bloga i to takie pysznego!
OdpowiedzUsuń