piątek, 6 września 2013

Ciasto gruszkowe

Dosłownie. Czy kiedyś robiliście ciasto z samych białek? Z pewnością, ale czy znacie ten przepis? Zupełna odmiana :) dla mnie "guma" (bo tak nazywaliśmy w domu ciasto z białek) nabrało nowego znaczenia. Aromatyczne i o niepowtarzalnym smaku.

Na małą formę 24cm:
4gruszki
2 białka
pół szkl. brązowego cukru
1 1/2szkl. mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszki do pieczenia
2 łyżeczki miodu + trochę do polania po wierzchu
4 łyżki mleka
2 łyżki wody
tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowani:
Wszystkie gruszki umyć, obrać i wyciąć gniazda. 1 gruszkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć w przygotowanej formie- wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejną gruszkę zblenderować na gładko z 2łyżkami wody. 2 ostatnie gruszki pokroić w drobną kostkę i odstawić na bok. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy miód, cukier, mleko i mus gruszkowy. Mieszamy ręką lub łyżką. Jak się wszystko połączy to dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę. Ubijamy pianę z białek i mieszamy delikatnie z masą. Pieczemy w 150C ok 70minut -zależy od piekarnika. Wykładamy do wystygnięciea i polewamy wierzch odrobiną miodku :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz